motortuning

Gids voor motortuning voor uw eigen auto

Motortuning is de eenvoudige aanpassing of wijziging van de motorbediening, prestaties of vermogen van een motor om de efficiƫntie, het zuinigheid of het vermogen van de motor te verhogen. Het afstemmen van een motor wordt al jaren gedaan door ervaren monteurs. Vaak brengen deze monteurs kleine wijzigingen aan de motor aan en gaan ze vervolgens door met meer aanpassingen om hun resultaten te verbeteren. Deze mensen worden tuners genoemd en hebben meestal een winkel of garage die specifiek is gewijd aan het tunen van voertuigen. Dit komt omdat het afstemmen van een motor gevaarlijk kan zijn en ook erg duur als er fouten worden gemaakt.

In dit hoofdartikel bespreken we twee veelvoorkomende aanpassingen aan de motoren van auto’s. Beide modificaties, hoewel enigszins verschillend, kunnen thuis met weinig of geen ervaring worden gedaan, en ze vergroten allebei het vermogen. De eerste wijziging wordt vaak aangebracht aan de turbolader. Turbochargers nemen brandstof die al is opgebrand en voeren deze in de motor, waarbij de druk en temperatuur toenemen, waardoor de stroom van de brandstof toeneemt, waardoor deze iets sneller gaat lopen.

De tweede veel voorkomende wijziging heet Chip Tuning. Bij deze methode verwijderen mechanische tuners een bepaald deel van de motorkap van een automotor (de oliedeksel), plaatsen een kort stukje plastic over het verwijderde deel en vervangen het door een nieuw exemplaar. Bijkomend voordeel van deze methode is dat als een fabrikant geen chip bij de motor levert, chiptuning meestal vanuit een aparte bron kan worden gedaan. Chiptuning kan echter een beetje gevaarlijk zijn, aangezien de persoon die het uitvoert, moet weten hoe hij met mechanische componenten moet werken en toegang heeft tot het juiste gereedschap voor de klus.

Een inlaatluchtfilter is een ander belangrijk onderdeel van het afstemmen van de motor, met name voor motoren van sportwagens.

Luchtfilters zijn uitstekend geschikt om te voorkomen dat schadelijke deeltjes zoals zand, zout en andere onzuiverheden de motor binnendringen. Sommige auto’s gebruiken intercoolers om het luchtfilter te ondersteunen, maar veel intercoolers zijn direct in het inlaatsysteem gesoldeerd;

Bougies zijn speciaal gemaakt voor moderne motoren, maar niet alle bougies zijn gelijk gemaakt. Om de prestaties van uw motor te verbeteren, moet u uw bougies upgraden naar hoogwaardige keramische pluggen met metalen mantel. Hoe hoger de kwaliteit van bougies, hoe langer de prestatieverbetering.

U kunt geen enkele afstemming uitvoeren zonder uw banden te verwisselen. De meeste fabrikanten raden u aan om uw banden eens per drieduizend kilometer of zo te vervangen. Dit is waar, ongeacht of u het zelf doet of laat uitvoeren door een professional. Het heeft geen zin om goed presterende banden te hebben op een auto die u nergens brengt. Welke wijzigingen u ook aan uw voertuig wilt aanbrengen, zorg ervoor dat de banden voldoen aan de door de fabrikant aanbevolen loopvlakclassificatie en aan de snelheidsindex die op de banden wordt vermeld.

Klik hier voor meer informatie Chipperformance